CE

Sök
Stäng denna sökruta.
CEwebbutvecklingVarför man ska använda WordPress: För- och nackdelar

Varför man ska använda WordPress: För- och nackdelar

Dags att skapa en ny webbplats? Då har du förmodligen stött på det populära innehållshanteringssystemet WordPress Content Management System (CMS).

Plattformen har fått ett gott rykte som den självklara lösningen för både bloggare och webbplatsägare. Men innan du dyker ner i dess ekosystem är det viktigt att först undersöka de största för- och nackdelarna med WordPress.

I slutändan beror ditt val av webbutvecklingsteknik till stor del på projektets karaktär, dina personliga preferenser och andra viktiga faktorer som din budget.

Men det finns vissa anledningar till att WordPress idag driver nästan hälften av hela internet. Det är relativt billigt, mycket lätt att lära sig och webbplatser som byggs med WordPress fungerar även bra på olika enheter.

Även om alla dessa punkter ser bra ut, finns det inte bara bra saker att säga om WordPress. Det kan innebära utmaningar som problem med programuppdateringar, höga anpassningskostnader och till och med eventuella säkerhetsproblem.

Om du är osäker på om WordPress är rätt för ditt projekt, kan denna detaljerade analys av de viktigaste för- och nackdelarna med WordPress hjälpa dig att bestämma dig. Men innan vi kommer till det, låt oss ta en översikt över vad WordPress är.

Kort historia om WordPress (Varför är det så populärt?)

Den berömda och funktionsrika webbpubliceringsplattformen WordPress som vi känner till den idag började som en enkel bloggplattform.

År 2002 var b2/Cafelog en av de få bloggwebbplatser som fanns på den tiden. När de slutligen bestämde sig för att lägga ned projektet var deras användargrupp tvungna att söka efter andra alternativ. Men tyvärr fanns det knappt några på den tiden.

Två b2/Cafelog-användare, Matt Mullenweg och Mike Little, tog då tillfället i akt att utveckla sin egen version av programvaran. De lanserade den i maj 2003 på Sourceforge och kallade den för WordPress. Denna första version fick omedelbart stor acceptans bland gamla b2/Cafelog-användare.

Programvaran var betydligt mycket bättre än sin föregångare på grund av de betydliga uppgraderingar av dess funktioner. Detta förklarar hur den officiella underversionen (SVN) Repository lyckades nå nästan tusen commits.

Tack vare sin nu dominerande tilläggsarkitektur och den helt öppna källkoden, fortsatte WordPress att snabbt öka sin användarbas. En annan faktor som påverkade WordPress tidiga framgång var den nya prisstrukturen som Moveable Types utvecklare tillkännagav år 2004.

Plattformen var då det mest populära bloggverktyget i branschen. Men de införde nya licensvillkor som nu krävde att användarna betalade för att använda tjänsten. Detta ledde till en massflykt av användare till det nya alternativet, WordPress.

Sedan dess har WordPress fortsatt att växa konsekvent med regelbundna uppdateringar som förbättrar dess temasystem, tillägg, sidor, inlägg och till och med anpassade inläggstyper. Idag driver WordPress minst 43 % av hela internet. Det är också fortfarande det snabbast växande CMS:et som registrerar cirka 661 nya WordPress-webbplatser varje dag.

Vid det här laget kan valet av WordPress redan verka som en självklarhet. Men innan du sätter igång, låt oss undersöka de viktigaste för- och nackdelarna med WordPress. Låt oss börja med skälen till varför det är vettigt att använda WordPress.

Fördelar med WordPress (Varför man borde använda WordPress)

För att förstå WordPress för- och nackdelar är det mycket viktigt att veta att det finns olika versioner av plattformen: WordPress.org och WordPress.com. Båda versionerna bygger på samma grundläggande programvara, men vissa viktiga skillnader kommer att påverka din användarupplevelse.

WordPress.org är en helt gratis webbpubliceringsplattform med öppen källkod som ger dig obegränsad tillgång till programvarans funktioner och möjligheter. Med den här versionen kan du lägga till alla plugins, teman och andra tillägg på din webbplats. Men du måste ladda ner och installera det på din värdserver eller i ditt lokala lagringsutrymme. Det är därför det också kallas WordPress med eget webbhotell.

Å andra sidan är WordPress.com den mer begränsade proprietära versionen. Med den här versionen tar WordPress hand om webbhotell och andra saker åt dig mot en avgift. Men du får begränsad tillgång till den typ av teman och tillägg som du kan använda, beroende på din prenumerationsplan.

Vi rekommenderar alltid att du använder WordPress.org för den bästa WordPress-upplevelsen. Så alla för- och nackdelar med WordPress nedan är specifika för WordPress.org.

1. Relativt billig lösning för webbutveckling

Att bygga en webbplats med WordPress är relativt sett billigare än alla andra traditionella tekniker för webbutveckling. För att skapa en webbplats med hjälp av webbutvecklingsstackar behöver du normalt sett anlita en designer eller utvecklare. Och detta har ofta ett högt pris.

Med den kodfria, nybörjarvänliga lösningen WordPress, kan du komma igång även med en stramare budget. Den största fördelen är att WordPress-programvaran är gratis och har öppen källkod. Allt du behöver göra är att betala för ett webbhotell och registrera ett domännamn.

Alla andra utgifter är frivilliga. Oavsett om det bara handlar om en blogg eller en e-handelsbutik finns det massor av kostnadsfria WordPress-teman och tillägg som hjälper dig att bygga en professionell webbplats.

2. Nybörjarvänligt och lätt att komma igång

En annan stor fördel med att använda WordPress är att du inte behöver någon tidigare erfarenhet av kodning eller webbutveckling för att bygga din första webbplats. De flesta WordPress-webbhotell idag låter dig lägga till WordPress till ditt webbhotellskonto med bara ett klick.

När du har gjort det har den standardiserade instrumentpanelen en installationsguide som du kan använda för att snabbt hitta rätt. Du kan enkelt namnge din webbplats, ställa in en färgpalett, lägga till ett tema och till och med installera ett tillägg. Många tillägg omdirigerar dig också till en installationsguide direkt efter att du har aktiverat dem.

Att lägga till innehåll på din webbplats (antingen som en sida eller ett inlägg) är också ganska enkelt. Gutenberg Block Editor erbjuder ett mycket intuitivt användargränssnitt (UI) som gör att du kan använda innehållsblock för att bygga nästan alla typer av webbplatser på nolltid.

Det är också mycket enkelt att skala upp när du lärt dig att behärska programvaran. Du kan till exempel enkelt uppgradera till mer robusta alternativ för webbhotell eller köpa ett premium WordPress-tema med fler funktioner.

3. Mycket modulär (tusentals tillägg och teman)

När du börjar lägga till tillägg och teman på din webbplats kommer du snabbt att upptäcka att det finns flera tusen både premium- och gratisalternativ att välja mellan. Oavsett bransch kan du enkelt hitta ett WordPress-tema med en elegant design som passar din smak.

De flesta temautvecklare för WordPress lägger också till hundratals startsidor i sitt mallbibliotek. Du klickar helt enkelt på ”Importera” och har en färdig webbplats på mindre än en minut. Det enda du behöver göra är att anpassa media och text för din unika webbplats.

Arkivet för WordPress-tillägg är minst lika stort. Du kan nästan vara säker på att du kommer att hitta ett WordPress-tillägg för varje funktion som du vill erbjuda dina besökare. Från e-handelsfunktioner till CRM, SEO och funktioner för delning av mediefiler, finns det alltid något att välja mellan.

Denna tilläggsarkitektur gör att du enkelt kan lägga till de funktioner och den kod du behöver på din webbplats. Denna modularitet är viktig för att optimera webbplatsens hastighet och användarupplevelse.

4. Du kan bygga nästan vilken typ av webbplats som helst

Som vi nämnde tidigare har WordPress länge utvecklats från att bara vara en bloggplattform till att vara en fullfjädrad programvara för webbutveckling. Med hjälp av WordPress-teman och tillägg kan du bygga både frontend och backend för praktiskt taget alla typer av webbplatser som du kan tänka dig.

WordPress är inte bara nybörjarvänligt, utan det är också helt redo för utvecklare. Tack vare öppen källkod är WordPress så flexibelt som webbutvecklingsteknik kan bli. Oavsett om du behöver lägga till anpassad kod eller bygga ett helt tillägg eller tema, är det möjligt med platformen.

Du får total kontroll över alla filer på din webbplats. Det integreras också väl med andra tjänster från tredje part för att leverera funktioner som inte är inbyggda i WordPress.

5. Responsiva webbplatser

Är du orolig för hur din webbplats kommer att se ut på mobiler och andra skärmstorlekar? Lyckligtvis är WordPress utformat för att vara responsivt redan från början. Alla större utvecklare av WordPress-teman ser också till att deras produkter uppfyller detta WordPress-krav.

Oavsett om du använder standardblockredigeraren eller en sidbyggare som Elementor eller Beaver Builder, kan du vara säker på att din webbplats kommer att se bra ut på praktiskt taget alla enheter. Du kan också justera olika designelement som utfyllnad och marginal för tre olika skärmstorlekar: Desktop, surfplatta och mobil.

6. SEO-vänlig som standard

En annan viktig fråga inom webbutveckling är sökmotoroptimering (SEO). Den centrala WordPress-programvaran är helt SEO-vänlig. Det innebär att de flesta WordPress-sidor är mer benägna att indexeras av sökmotorer och därmed rankas högre på sökmotorernas resultatsidor (SERP).

De flesta WordPress-teman har byggts med SEO i åtanke. Dessutom kan du välja mellan en mängd olika SEO-tillägg. Tillägg som Yoast SEO hjälper dig att effektivisera dina sidor och blogginlägg för mer organisk trafik.

7. E-handelsfunktioner (+ social delning och marknadsföring online)

Om du vill sälja fysiska eller digitala produkter på din webbplats är det enda du behöver för att komma igång att installera ett gratis tillägg som heter WooCommerce. Detta tillägg lägger till mycket kraftfulla e-handelsfunktioner på din webbplats. Detta förklarar varför det nu driver över 99 % av alla WordPress-butiker i USA, Kanada och Storbritannien.

När du har byggt din butik kan du också integrera dina sociala konton och automatiskt uppdatera dina följare varje gång du lägger till nya produkter, tjänster eller utbildningsinnehåll.

Om du också behöver skapa reklamkampanjer online (antingen på din webbplats eller som betalda annonser) hittar du enkelt de verktyg som behövs för detta.

8. Låga krav på webbhotellets resurser

Ett viktigt ämne att tänka på när man diskuterar för- och nackdelar med WordPress är webbhotellets resurser. När man väljer en utvecklingsstack för programvara är det alltid viktigt att ta hänsyn till om den kräver serverresurser eller inte.

Applikationer som bygger på ramverket Ruby on Rails kräver till exempel ofta många serverresurser (i form av CPU och minne). Lyckligtvis är WordPress en relativt lätt teknik. Detta förklarar varför WordPress webbhotell är betydligt billigare än andra typer av hosting. Du behöver i allmänhet mindre lagringsutrymme och bandbredd för att hantera konsekvent trafik och samtidigt leverera snabba laddningstider.

9. Frekventa uppdateringar och ökad säkerhet

WordPress är också bra på grund av hur enkelt det är att uppgradera dess olika komponenter. Automattic (paraplyföretaget bakom WordPress) uppdaterar också ofta kärnprogramvaran. Detta säkerställer att din webbplats körs med de senaste versionerna av PHP.

Med frekventa uppdateringar ökar också den övergripande säkerheten. Eftersom WordPress använder öppen källkod är det ibland utsatt för olika typer av säkerhetsproblem. Men Automattic hanterar alltid dessa säkerhetsproblem och andra buggar på ett effektivt sätt i nya uppdateringar.

10. En livlig gemenskap

När vi talar om WordPress för- och nackdelar hade listan inte varit fullständig utan att nämna den stora livliga gemenskapen av både användare och utvecklare. WordPress har utan tvekan en av de största gemenskaperna kring alla ”stacks” för mjukvaruutveckling.

Om du någonsin kör fast när du bygger eller driver din webbplats finns det tusentals bloggar och forum som kan hjälpa dig. I de flesta fall kan en enkel sökning på Google också lösa de flesta av de vanliga utmaningar du stöter på längs vägen.

Förutom onlinecommunities finns det ofta flera fysiska WordPress-evenemang (särskilt officiella WordCamps) där du kan lära dig nya saker, träffa WordPress-experter och till och med utveckla din karriär.

Nackdelar med att använda WordPress (+ möjliga lösningar)

1. För många alternativ att välja mellan

Det finns utan tvekan en nackdel med den stora mängd variation du får när du behöver välja ett WordPress-tillägg eller tema. För de flesta nybörjare kan det vara överväldigande att gå igenom tusentals produkter som man vet väldigt lite om. WordPress har också en hel del funktioner som kan vara lite svåra att förstå.

Det enklaste sättet att komma runt detta är att få så mycket hjälp som möjligt på nätet. Om du letar efter en specifik typ av tema eller tillägg, är det bäst att kolla in rekommendationer från ansedda bloggar.

2. Att hålla jämna steg med uppdateringar kan bli ett stort problem

Här är en annan WordPress-fördel som lätt kan bli en nackdel. WordPress frekventa uppgraderingar är bra för säkerheten och funktionaliteten. Men eftersom du förmodligen har många tillägg på din webbplats kan det vara ganska svårt att hålla jämna steg med dessa uppdateringar.

Om du väljer hanterad WordPress-hosting kommer ditt webbhotell att ta hand om bland annat dina tillägg och programuppdateringar. Många tilläggsutvecklare stödjer också automatiska uppdateringar. Annars kan du behöva logga in på WordPress instrumentpanel för att uppdatera tillägget eller temat manuellt.

3. Säkerhetsproblem

Säkerhetsfunktioner finns också på båda sidor av WordPress för- och nackdelar. Precis som alla andra saker på internet kan WordPress-webbplatser också hackas eller spammas. Med WordPress kan risken ibland vara högre eftersom programvaran använder öppen källkod. Dess popularitet gör den även till ett stort mål för hackare.

Med hjälp av säkerhetstillägg för WordPress kan du minska många av dessa säkerhetsproblem. Du kan också använda antispamverktyg för att hålla dina kommentarsfält och formulär fria från spam.

4. Att optimera webbplatsens hastighet kan vara utmanande

I de flesta fall kräver fullt fungerande WordPress-webbplatser ofta en hel del plugins och tillägg för att leverera webbplatsens nyckelfunktioner. Modularitet är bra, men om du lägger till för många tillägg på din webbplats kan det försämra dess hastighet och prestanda. I kombination med andra faktorer, som ett opålitligt webbhotell, kan laddningstiderna för dina sidor försämras avsevärt.

Det första steget för att hantera detta är att använda ett pålitligt och högpresterande webbhotell med de bästa serverplatserna för din målgrupp. När din webbplats är uppe kan du sedan använda cachningstillägg och Cloud Delivery Network (CDN) för att erbjuda dina användare bästa möjliga hastighet.

5. Anpassade WordPress-lösningar kan vara dyra

Att bygga med WordPress ger dig ofta mycket valuta för pengarna. Kärnprogramvaran är gratis, webbhotell är relativt prisvärt och det finns massor av gratistillägg och teman att välja mellan.

Men när du behöver bygga ett anpassat tema eller tillägg kan kostnaderna öka ganska snabbt. I genomsnitt börjar timpriserna för erfarna WordPress-utvecklare från $30 för experter från låginkomstländer. De kan vara så höga som $175 /timme för utvecklare baserade i USA.

Premium WordPress-teman och tillägg kan också vara ganska dyra. Om du behöver lägga till flera på din webbplats kan du behöva utöka din budget ganska drastiskt.

Är WordPress något för dig?

Denna uttömmande lista över WordPress för- och nackdelar bör redan ha gett dig en uppfattning om vad du kan förvänta dig när du bygger en webbplats med programvaran. Även som nybörjare kan du med plattformen bygga kraftfulla och eleganta webbplatser med nästan alla typer av funktioner som dina användare behöver.

Om du fortfarande är osäker på om WordPress är något för dig rekommenderar vi att du testar det, särskilt om du faller inom någon av dessa kategorier:

  • Små och medelstora byråer
  • Frilansare
  • Kreativa (fotografer, musikband, artister etc.)
  • Nätbutiksägare

Men om du inte vill investera din tid i webbdesign kan du kika på andra mer begränsade alternativ som Wix eller Squarespace. Större företag som kräver anpassade databaser och mycket innehåll kan behöva vända sig till traditionella webbutvecklingslösningar eller ett mer anpassningsbart CMS som Drupal.

Vi hoppas att den här artikeln har hjälpt dig att bättre förstå alla viktiga för- och nackdelar med WordPress. Låt oss veta om du har några frågor.

Få mer information

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök