CE

Sök
Stäng denna sökruta.
CEöversättningsbyråFinanskris hamnar i lexikon med substantivet ”toxic debt”

Finanskris hamnar i lexikon med substantivet ”toxic debt”

Innehållsförteckning

Efter att ha påverkat nästan alla aspekter av människors liv har nu den globala finanskrisen slutligen hamnat i Australiens prestigefyllda ordbok Macquarie Dictionary, som tar upp substantivet ”toxic debt” (toxisk skuld) som nytt ord för 2008.

Ordet är bara ett av de många nya ord som kommer att ingå i den årliga uppdateringen av ordbokens onlineversion som kommer att inbegripa ord som t.ex. ”flashpacker”, en backpacker som reser i relativ lyx, ”bromance” eller ett intensivt men icke-sexuellt förhållande mellan två män och ”textaholic”, någon som skickar för många SMS-meddelanden.

”Förra året innebar en ökad medvetenhet och ett ökat intresse för miljöfrågor, men en annan stor händelse var finanskrisen, och den stimulerade till nybildningen av vårt årliga ord”, säger förläggaren Sue Butler till Reuters.

”Våra ord kommer alla från saker som upptar vår tid och är även tecken på hur engelsktalande länder kommer allt närmare varandra, speciellt med det amerikansk engelska inflytandet”, säger hon.

Enligt ordboken avser ”toxic debt” lån som från början utgjort lagliga affärstransaktioner, men som i efterhand visar sig finansiellt värdelösa, som t.ex. subprimelånen som förhastade den globala finanskrisen.

Ordet valdes av kommittén för årets ord som inbegriper den akademiska världen såsom den berömda australiensiske poeten Les Murray.

Listan över nya ord lades även ut för offentlig röstning, där ”flashpacker” blev vinnaren.

Ärofyllda omnämnanden fick även orden ”guerilla garderner”, en person som på egen bedrift planterar trädgårdar i försummade områden kontrollerade av kommunfullmäktige och andra organisationer, och ”lawfare”, ett lands användande av internationell lag för att attackera eller kritisera ett annat land, speciellt en överlägsen militärmakt, på grund av bristande moral.

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök