CE

Sök
Stäng denna sökruta.
CEöversättningsbyrå12 effektiva strategier för språkfördjupning

12 effektiva strategier för språkfördjupning

Innehållsförteckning

Hur man fördjupar sig för att snabbt bli flytande i främmande språk

Vissa människor verkar tro att om man fördjupar sig i landet där språket talas är det totallösningen och det enda för behovet av att kunna tala flytande. Det kan verkligen vara en enorm upplevelse. Att veta hur man fördjupar sig i ett språk kan göra stor skillnad.

Att inte lyckas ta rätt steg kan dock göra dig frustrerad och vilse i ett främmande land där du smärtsamt försöker utveckla dina språkkunskaper. Om du vill gå all-in och fördjupa dig i ditt målspråk med en resa till ett främmande land måste du se till att du följer dessa steg för att få ut det mesta av din upplevelse.

Förbered dig på att lära dig målspråket

Det skulle vara ett misstag att vänta med att lära sig sitt målspråk innan man reser. Att dyka upp i ett främmande land med inställningen att lära sig språket utan någon tidigare erfarenhet kan förvandla en trevlig resa till en frustrerande mardröm. Du kan inte börja prata flytande endast utifrån en första språkkontakt och genast till innehåll på hög nivå. Du måste åtminstone ha ett fast grepp om grunderna när du anländer.

Tillbringa flera månader med att bygga upp en solid språkgrund innan du reser. Du kan till och med se resan som belöning för ditt hårda arbete. Om du inte gör det kommer du att slösa bort tiden. Anländ utrustad med ett försprång istället.

Planera din fördjupning

Du vill inte slösa med tiden när du är där. Du måste få ut det mesta av din upplevelse genom att planera när, var och hur du ska studera innan du anländer. Om du hoppas på ytterligare stöd, till exempel genom kvällslektioner, registrera dig innan du reser. Allt du kan göra för att smidigt glida in i upplevelsen av fullständig förkovran kommer att maximera tiden du har att utveckla ditt flyt.

Se seriöst på din erfarenhet av fördjupning

Det kan vara lätt att gå vilse på resan och ägna mer tid åt sevärdheterna och mindre tid åt att fokusera på språket. Om anledningen till resan är fördjupade kunskaper, behandla dem med samma fokus som det du annars skulle lära dig under dina lektioner. Se till att ta med en bok att läsa. På så sätt har du alltid något till hands som hjälper dig att lära dig, reflektera och växa.

Ta vara på varje inlärningsmöjlighet

Fördjupning är det ultimata språkinlärningsprogrammet. Varje interaktion är en möjlighet att utveckla dina läs-, skriv-, tal- och lyssningsförmågor. Det finns flera saker du kan göra för att se till att du får ut det mesta av din tid där. Du kan notera okända föremål på ditt hotell på målspråket. Du kan bygga på en ständigt utökad lista med ord du inte känner till. Och du kan också avsätta tid för att göra självtester.

Prata med infödda talare

När du är uppslukad av ett främmande land blir alla potentiella invånare lärare. Oavsett om du hälsar på en förbipasserande främling, deltar i småprat i kassan eller kämpar dig igenom en konversation på tåget, prata med och lyssna till så många modersmålstalare som möjligt.

Detta kommer inte bara att hjälpa dig att utveckla flyt, det hjälper dig att plocka upp språknyanser, slang och ord som du vanligtvis inte upptäcker genom dina studier. Dessutom kan det ge dig en verklig möjlighet att få kontakt med kulturen i det språk du håller på att lära dig behärska.

Flytta ut ur din bekvämlighetszon

Du har inte råd att vara blyg eller generad. Att prata med främlingar kan vara utmanande, och att prata med dem på ett främmande språk kan vara ännu mer enerverande. Men inse att många människor är villiga att bistå dig. Det är en form av komplimang att du intresserar dig för deras kultur tillräckligt för att vilja behärska deras språk.

Fördjupa dig verkligen i ett främmande språk

Det kan vara frestande att byta tillbaka till ditt modersmål, särskilt om du har kommit dit tillsammans med vänner. Men kom ihåg varför du kom dit. Ditt mål är flytande kunskaper. Att växla tillbaka till ditt modersmål kommer att fördröja dina framsteg. Försök att bara prata på målspråket, också när du pratar med dina vänner.

Var inte någon passiv språkstuderande

Som tidigare nämnts får du inte flytande kunskaper bara genom att vara i landet. Passivt lärande leder till misslyckande. Istället måste du arbeta på det. I själva verket måste du arbeta på det en längre tid, och räkna med större svårigheter när du är i ett främmande land. Du måste ständigt vara uppmärksam. Att lära sig hemma kan ha varit din hobby, men du måste använda språket för att faktiskt klara dig när du inte är hemma.

Släpp taget och gör misstag

Du kommer att göra misstag. Det spelar ingen roll. Kom ihåg att du är där för att göra misstag. Lär dig av dem. Att fokusera för mycket på att försöka vara perfekt kommer att skada ditt framåtskridande. Antingen saktar du ner och kör fast i språket och det skadar ditt självförtroende. Eller så kommer du att vara för nervös för att prata eftersom du är rädd för att göra misstag. Det är också nästan omöjligt att lära sig när du är nervös. Släpp taget och lär dig.

Var beredd på sådant som är frustrerande

Att fördjupa sig innebär mycket arbete. Du kommer att göra misstag. Du kommer att känna dig nervös och generad ibland. Och du kommer också att känna dig trött i huvudet. Ju mer förberedd du är för detta, desto bättre kommer du att kunna hantera det. Ta ett djupt andetag. Ta en promenad. Meditera. Rensa tankarna. Och viktigast av allt, inse att du lär dig, även om det inte känns så.

Njut av att förkovra dig

Det viktigaste är att din fördjupningsupplevelse ska vara rolig. Du har en möjlighet som inte alla människor får uppleva. Du suger åt dig av en levande, ny kultur och utvecklar snabbt kunskaper i främmande språk. Inlärningsprogram för främmande språk är ett äventyr och även fördjupning. Se till att du har roligt medan du gör det.

Du behöver inte åka utomlands för att fördjupa dig i ett språk

Kostnaden för att fördjupa sig kan göra det till en omöjlig upplevelse för vissa människor. Flygbiljetter, fritid och boende kan snabbt öka kostnaderna. Men bara för att du inte har råd att resa till ett land betyder det inte att du inte kan fördjupa dig i ett språk. Du kan uppleva en annan version av det hemma.

Det kan krävas lite kreativitet, men många städer har stadsdelar med olika kulturer som du kan hitta. Om din stad har ett Chinatown, ett franskt kvarter eller någon annan grupp med utländsk härkomst, ge dig i kast med det och se det som en fördjupningsupplevelse. Om inte, hitta lokala restauranger eller företag som ägs av en någon gång invandrad person. Besök deras anläggningar och prata med dem på deras modersmål.

Du kan få vänner, titta på filmer och lyssna på musik på ditt målspråk hela dagen. Allt som krävs är motivation och lite sökande, och du kan ta med lite grann av det främmande landet hem. Det viktiga är att du skapar möjligheter att exponera dig för det språk du lär dig. Fortsätt att göra det och utökade kunskaper kommer att följa.

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök