CE

Sök
Stäng denna sökruta.
CEwebbutveckling10 effektiva tips för att öka hastigheten på din flerspråkiga webbplats i WordPress

10 effektiva tips för att öka hastigheten på din flerspråkiga webbplats i WordPress

Att förstå hur man ökar hastigheten på sin flerspråkiga webbplats blir allt viktigare. Sidans laddningshastighet är en ofta underskattad framgångsfaktor för en webbplats. Det påverkar dock många viktiga faktorer, såsom trafik, avvisningsfrekvens, konverteringar, användartillfredsställelse och SEO.

Denna detaljerade guide innehåller allt du behöver veta om hur du gör din flerspråkiga WordPress-webbplats snabbare. Vi kommer att gå igenom varför laddningshastigheten är så viktig, hur du testar din webbplats aktuella status och vilka åtgärder du kan vidta för att öka hastigheten på din flerspråkiga webbplats.

Brist på hastighet är en dödlig faktor

Många människor är omedvetna om att varje sekund räknas när en sida laddas. Här är anledningen.

Uppmärksamhet är en sällsynt tillgång

Anledningen till att hastighet är så viktigt är att det är avgörande för användarna:

 • 47 % av konsumenterna förväntar sig att en webbsida laddas på två sekunder eller mindre
 • 40 % lämnar en webbplats som tar längre tid än tre sekunder att ladda
 • 79 % av kunder är mindre benägna att återvända till en webbplats om de är missnöjda med dess prestanda (även om den är på deras eget språk)
 • En sekunds fördröjning minskar antalet konverteringar med 7 %, antalet sidvisningar med 11 % och kundnöjdheten med 16 %

Som du märker är det inte en överdrift att säga att varje sekund räknas.

Hastighet har verkliga konsekvenser

Detta är inte bara abstrakt information utan påverkar resultaten i den verkliga världen. Till exempel, när Mozilla gjorde sina sidor 2,2 sekunder snabbare, resulterade det i 60 miljoner ytterligare nedladdningar av Firefox. I ett annat fall från 2012 fann Google att när de saktar ner sina sökresultat med 4/10 av en sekund förlorar de åtta miljoner sökningar per dag. Samma år beräknade Amazon att om deras sidor bara skulle vara en sekund långsammare skulle det leda till en förlust på 1,6 miljarder dollar i årlig försäljning.

Du märker att det ur en affärssynpunkt är helt avgörande att investera i snabbladdande webbplatser. Det bör vara en topprioritet.

Sökmotorer tar hänsyn till hur snabbt sidor laddas

Det faktum att användarna bryr sig om webbplatsens hastighet innebär att sökmotorerna också gör det. Eftersom deras mål är att ge användarna bästa möjliga sökresultat, vill de inte att det ska vara något som tar evigheter att ladda. Av den anledningen har åtminstone Google gått ut med att de använder webbplatshastighet som en rankningsfaktor. Det är också därför du alltid bör försöka optimera dina Core Web Vitals och förbättra din Lighthouse-prestanda.

Detta tar även hänsyn till andra faktorer som sökmotorn använder för att rangordna webbplatser, till exempel avvisningsfrekvens. Om användarna tröttnar på att vänta på att din webbplats ska laddas och trycker på bakåtknappen kommer detta också att påverka ditt sökresultat negativt. Så om ditt mål är att rankas bra och få organisk trafik är det helt avgörande att göra din webbplats så snabb som möjligt.

Hur du testar hastigheten på din flerspråkiga webbplats

Så hur ökar man hastigheten på flerspråkiga webbplatser? Det första steget är att testa hur snabb den är just nu. Man kan ju bara åtgärda ett problem om man vet att det finns.

Tack och lov finns det några riktigt användbara verktyg som kan berätta för dig hur din webbplats presterar i detta avseende. De två vi rekommenderar är Pingdom och GTmetrix.

Båda kan ge dig detaljerad information om hur väl optimerad din webbplats är och vilka åtgärder du bör vidta för att öka hastigheten på flerspråkiga webbplatser. Med Pingdom kan du dessutom testa från flera olika serverplatser. På så sätt kan du förstå hur besökare längre bort upplever din webbplats.

Steg för att öka hastigheten på flerspråkiga webbplatser

Nu när du har insikter om varför snabbhet är så viktigt och har fått en förståelse för din webbplats prestanda, låt oss diskutera hur du kan göra den ännu snabbare.

1. Välj ett bra webbhotell

Var du placerar ditt webbhotell har en betydande påverkan på laddningstiden för din webbplats. Du kan optimera din webbplats så mycket du vill, men om servern där den är placerad är långsam kommer effekterna att vara begränsade. Därför är det första steget för att öka hastigheten på din flerspråkiga webbplats att investera i en högkvalitativ webbhotelltjänst.

Om du precis har startat kan det vara tillräckligt med en delad webbhotellstjänst. Det finns många bra erbjudanden tillgängliga för detta, men särskilt när din webbplats har växt till en viss storlek är det mer fördelaktigt att överväga en virtuell privat server (VPS), där du har tillgång till dedikerade resurser.

Ett alternativ till det är att välja en av de många erbjudandena för hanterade WordPress-webbhotell.

Här befrias du från en betydande del av det dagliga arbetet med att driva din webbplats, inklusive prestandaoptimering. Även om det är något dyrare kan det vara väl värt priset.

2. Använd den senaste webbtekniken

Om du driver en flerspråkig webbplats i WordPress är din webbplats beroende av olika tekniker, såsom PHP och HTML. Dessa tekniker uppdateras regelbundet, och de senaste versionerna inkluderar ofta hastighetsförbättringar. Prestanda har särskilt varit i fokus för de senaste versionerna av PHP.

Inte alla webbhotell uppdaterar automatiskt till den senaste versionen av PHP. Innan du genomför uppdateringen bör du dock säkerställa att allt på din webbplats är kompatibelt med den nya versionen.

3. Se till att WordPress och dess komponenter är uppdaterade

Din grundläggande webbteknik är inte det enda som behöver uppdateras. Det gäller även programvaran som driver din webbplats och dess komponenter. Nya versioner av WordPress inkluderar buggfixar, säkerhetsuppdateringar och, som du säkert redan gissade, prestandaförbättringar.

Se till att du faktiskt tillämpar dessa uppdateringar så att du kan bibehålla högsta möjliga hastighet på din webbplats. Detta kommer också att lösa eventuella kända säkerhetsproblem och hålla din webbplats säker från hackare.

4. Begränsa dig till kvalitetskomponenter

Att hålla teman och plugins uppdaterade är bra och riktigt, men det kommer inte att lösa alla dina problem om du har för många av dem eller om de är ineffektiva från början. Ett överskott av plugins och användning av lågkvalitativa tillägg kan ofta påverka webbplatsens prestanda negativt. För att öka hastigheten på din flerspråkiga webbplats är det därför en bra idé att begränsa dig till endast de plugins som är nödvändiga.

Det kan innebära att du väljer ett lättviktstema istället för ett som har ”alla funktioner”. En annan klok åtgärd är att bara använda så många plugins på din webbplats som är nödvändiga. Om du kan eliminera några av dem, gör det gärna.

För de plugins som du behåller på din webbplats, se till att de är av hög kvalitet och optimerade för prestanda. Det finns till exempel betydande skillnader i sidladdningstid för de mest populära översättningtilläggen.

5. Optimera din databas

WordPress-databasen är platsen där allt ditt innehåll lagras, inklusive dina översättningar. Databasen nås varje gång någon besöker din webbplats, så om din databas är långsam kommer det även att påverka resten av din webbplats.

Denna del av WordPress har tyvärr en tendens att över tid samla på sig överflödig data som kräver regelbundet underhåll för att rensas bort. Du kan använda plugins som WP-Optimize eller Optimize Database efter borttagning av revisioner för att hantera detta, och det finns även fler alternativ.

6. Minska antalet serverförfrågningar

Serverförfrågningar inträffar varje gång en webbläsare begär att få ladda ner något från servern, exempelvis en bild, en stilmall eller någon annan fil. Ju färre förfrågningar som behöver göras, desto snabbare blir naturligtvis din flerspråkiga webbplats.

Det finns flera sätt att minska antalet serverförfrågningar. Ett exempel är att begränsa antalet synliga element genom att minska antalet inlägg på din bloggsida. Detta alternativ hittar du vanligtvis under Inställningar > Läsa.

Det finns många fler sådana åtgärder.

7. Optimera dina bilder

Bilder utgör vanligtvis den största delen av sidans filstorlek och är därför utmärkta kandidater för optimering. Genom att minska storleken på bilderna kan du påskynda laddningstiden betydligt.

För att minska bildstorleken kan du först komprimera bilderna innan du laddar upp dem. Det innebär att du tar bort onödig data utan att kompromissa med kvaliteten. Program som Photoshop erbjuder funktionen ”Spara för webben” för detta ändamål.

Onlineverktyg för komprimering som TinyPNG/JPG är också tillgängliga. Dessutom kan du använda plugins som automatiskt komprimerar bilder vid uppladdning, som till exempel WP Smush och EWWW Image Optimization, eller tjänster som Optimole.

Se dessutom till att bara använda en så stor bild på din webbplats som behöver. WordPress erbjuder alternativ för att hantera just detta.

8. Aktivera cachelagring

Cachelagring innebär att spara en färdig HTML-version av dina sidor på servern för att skicka till besökarens webbläsare. Genom detta behöver besökarna inte skapa sidan från grunden varje gång, vilket sparar värdefull tid genom att minska antalet förfrågningar till servern.

Det finns flera plugins tillgängliga, de mest populära inkluderar WP Super Cache, WP Rocket och W3 Total Cache. Förutom dessa kan du också aktivera cachelagring manuellt. Oavsett vilket alternativ du väljer kommer det att ha en betydande inverkan på att optimera hastigheten på din flerspråkiga webbplats.

9. Slå på gzip-komprimering

Gzip-komprimering fungerar på ett liknande sätt som cachelagring. Det är som att skapa en zip-fil på din dator, men i detta fall sker komprimeringen på din server, som är en annan dator. Genom att minska filstorleken möjliggör komprimering snabbare nedladdningar vilket därmed ökar hastigheten på din webbplats.

Cache-plugin-modulerna som nämns ovan kan göra detta automatiskt. Alternativt kan du aktivera komprimering manuellt genom att publicera kod i .htaccess i webbplatsens rotkatalog.

10. Överväg att använda ett innehållsleveransnätverk (CDN)

Slutligen, som tidigare nämnt, kan webbplatsens plats ha en betydande inverkan på hur snabbt en användare kan ladda ner filer från din webbplats. Nätverk för innehållsleverans mildrar detta genom att placera statiska filer från webbplatsen i ett globalt nätverk av datorer. När någon begär att få se din webbplats levereras innehållet från den närmaste platsen, i sin tur vilket optimerar laddningstiden.

Det finns flera alternativ tillgängliga, såsom MaxCDN och Amazon Cloudfront. Cloudflare erbjuder även ett gratis personligt abonnemang för nätverk för innehållsleverans. För dem som söker ett snabbt och användarvänligt CDN är RocketCDN ett utmärkt val.

Om ingen av de tidigare nämnda alternativen passar dig för tillfället, kan du överväga att använda det kostnadsfria foto-CDN som ingår i Jetpack. Det kommer åtminstone att flytta dina webbplatsbilder till ett CDN och hjälpa till att förbättra prestandan.

Flerspråkig webbplatshastighet i ett nötskal

Hastigheten på din webbplats är ett centralt ämne för alla WordPress-webbplatser, oavsett om de är flerspråkiga eller ej. Laddningstiden för dina sidor har en övergripande påverkan, från användartillfredsställelse och konverteringar till din position i sökmotorresultaten. Av den anledningen är det viktigt att vidta alla möjliga åtgärder för att förbättra och optimera hastigheten.

Ovan har vi gett dig flera sätt att göra det på. Låt oss sammanfatta dem en gång till:

 • Använd ett högkvalitativt webbhotell
 • Uppdatera din webbteknik regelbundet
 • Uppdatera WordPress och dess komponenter regelbundet
 • Välj högkvalitativa WordPress-teman och plugins
 • Optimera din databas
 • Minska serverförfrågningar till ett minimum
 • Investera i bildoptimering
 • Aktivera webbplatsens cachelagring
 • Ställ in gzip-komprimering
 • Överväg att använda ett innehållsleveransnätverk

Genom att implementera några av dessa åtgärder kommer du redan att ligga före många andra webbplatser. Dessutom kan du alltid dedikera lite extra tid här och var för att ytterligare förbättra hastigheten på din webbplats.

Få mer information

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök